Wednesday, August 04, 2010

Kuih Bakar Recipe Kak Ita.

Kuih Bakar recipe given by Kak Ita...less sugar..I forgot to get sesame seed...for finishing.
Oklah for first attempt:)


Flour
Sugar
Coconut Milk
Pandan Leaf
Egg
Cinnamon Powder, Star Anise Powder & Cumin Powder
Sesame Seed

6 comments :

AINNZ ABIGGAILL said...

fuyohhhh dah boleh turunkan ilmu kat ainn nie..nak buat kuih bakar kaler pink =]

LittleSyam said...

bisa saja...tak sangka mudah..dan acuan tu tak lekatlah... bisa business ini macam:)

AINNZ ABIGGAILL said...

hahaha tuelah pasal...
mata dah keluar simbul $$$$ nie.
nnt nk try buat ah

LittleSyam said...

senang sangat..santan i biji kelapa, perah dengan setengah jug air, telur 5 biji, serbuk jintan manis dan kayu manis sesudu... gula setengah kilo (kalau tak suka manis kurangkan) daun pandan 5 helai(tambah pewarna hijau lkalau pucat)... blend semua bahan2 ..secair macam buat kuih dadar...

panas kan acua atas dapur gas..letak minya sikit.. panas..masukkan adunan, agak dah kuning, sambung masuk dalam oven..that's all. Easy as 123:) happy trying

AINNZ ABIGGAILL said...

daun pandan tue pun nak mix sekali ke?

LittleSyam said...

Ain, blend sekali dengan santan tu...kalau tak cukup hijau, letak food colouring,